Járványügyi rendelkezések

2020. november 11-től

A ránkbízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járványhelyzet alakulása miatt, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva visszavonásig az alábbiakat kérjük.


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezései alapján a Váci Egyházmegyében
2020. november 11-től  az alábbi rendelkezések lépnek hatályba:

 

 • Bármilyen egyházi szertartás, esemény, ügyintézés stb. csak a kijárási tilalmon kívüli időpontban (reggel 5 és este 8 óra között) tartható.

 • Elmaradnak a bérmálások és az ünnepélyes püspöki búcsúi szentmisék. Az elmaradó  bérmálásokra a járványhelyzet elmúltával kerül sor.

 • Nyilvános szentmise (igeliturgia, szentségimádás, zsolozsma) továbbra is tartható.

 • A betegek szentsége kiszolgáltatható, betegek otthoni és kórházi áldoztatása megengedett (kivéve, ha a kórházi  rendelkezések tiltják).

 • Temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt.

 • Esküvők, keresztelők csak a legszűkebb családi körben, az állami előírások megtartásával  tarthatók.

 • A plébániai oktatások és közösségi összejövetelek csak online formában tarthatók.

 • Valamennyi szertartás és egyéb közösségi vagy más alkalom során kiemelt figyelmet kell  fordítani

        - az egymástól való biztonságos távolság megtartására,
        - a maszkviselésre és
        - a  kézfertőtlenítésre.
 

 • Egy helyiségben csak annyian tartózkodjanak, ahányan a biztonságos  távolságtartás figyelembevételével oda beférnek. A szertartások és más alkalmak során  lehetőleg kerüljük az éneklést.

 • Kérem, hogy aki betegnek érzi magát, forduljon orvoshoz, és ne menjen közösségbe!

 • Mentesülnek a vasárnapi szentmiselátogatás kötelezettsége alól

        - az idősebb, veszélyeztetett,  illetve
        - beteg testvéreink, továbbá azok,
        - akik kötelességüket teljesítik, jogosan félnek a  közösségben való megjelenéstől, beteget ápolnak, nagyon idős, vagy veszélyeztetett személlyel  laknak együtt, vagy hatósági karanténban vannak.

 

A felmentés vonatkozik mindazokra is, akik  úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában (CIC  87. k. 1. §., 1245. k.).
 

Arra hívok mindenkit, hogy imádkozzunk a járványban megbetegedettekért, az orvosokért,  ápolókért, mindazokért, akik munkájukkal a járvány ellen küzdenek, valamint az elhunytakért  és gyászoló hozzátartozóikért.
 

  Vác, 2020. november 10.
         Marton Zsolt s.k.
                váci püspök

Szentmise-közvetítések

A vasárnapi szentmisék közvetítésének listája ide kattintva érhető el.

 

A bonum TV élő közvetítése a Mise - élő adás menüponton keresztül tekinthető meg, ahol minden nap 8:30, 12:00, 17:00 és 20:00 órakor sugároznak szentmisét.

Arra bátorítjuk a Kedves Tesvtévreket, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész Egyház egyesül Krisztus áldozatával.
 

Ajánljuk a lelki áldozást, ami az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit, ha arra felkészül és a kegyelem állapotában van. 

Rendkívüli Kilenced

Rendkívüli Kilenced Segítő Szűz Mária közbenjárásáért a jávány idejére

Figyelembe véve a vészhelyzetet, amelyet a koronavírus elterjedése okoz a világ nagy részén, Ángel Fernández Artime, szalézi rendfőnök atya arra kéri a szaléziakat, a Szalézi Család tagjait és a fiatalokat, hogy Don Bosco példáját követve hasonló körülmények között újítsák meg bizakodó hitüket Máriában, a Keresztények Segítségében.

Ezért javasolja, hogy a belé vetett bizalmunk jeléül végezzünk egy rendkívüli kilencedet március 15–23. között, és március 24-én fejezzük be azt fölajánlással Máriának, a Keresztények Segítségének.
 
Amikor Don Boscóhoz fordultak, hogy mit tegyenek valamilyen kegyelem elnyeréséért, ő így válaszolt: "Ha kegyelmeket szeretne kérni a Szent Szűztől, mondjon el egy kilencedet." (MB IX, 289). Don Bosco számára a következő feltételek kellett, hogy megvalósuljanak ahhoz, hogy a novéna hatásos legyen:

​Az emberekben való bizakodás fölött elsőként Istenben higgyünk.

A kérés teljességében a Szentségi Jézusra támaszkodjon, aki a kegyelmeknek, jóságnak és áldásoknak forrása. Támaszkodjon Mária közbenjáró hatalmára, akit Isten itt a földön a templomában szeretne dicsőséggel övezni.

Mégis minden esetben tegyük hozzá a “fiat voluntas Tua”, azaz legyen meg a Te akaratod feltételt és azt, hogy az illetőnek, akiért imádkozunk, annak a lelke javára szolgáljon.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now