Járványügyi rendelkezések

2021. március 8-tól

A ránkbízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járványhelyzet alakulása miatt, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva visszavonásig az alábbiakat kérjük.


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezései alapján a Váci Egyházmegyében
2021. március 8-tól  az alábbi rendelkezések lépnek hatályba:

 

  • A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek.

  • Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

  • A már felvett miseszándékok, sine populo (nép nélkül) módon engedélyezetten elvégezhetők, vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők (KEK 2183.; CIC 1248. k. 2. §., 1309. k.).

 

 

 

  • A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami és egyházi járványügyi előírásokat. A betegellátás csak haldokló esetében engedélyezett. Gyóntatás a szabadban történhet, megtartva az előírásokat: maszk, kellő távolság.

 

  • Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat. A hatóságokkal mindenben működjünk együtt és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre.

 

  • A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

 

Arra hívok mindenkit, hogy imádkozzunk a járványban megbetegedettekért, az orvosokért,  ápolókért, mindazokért, akik munkájukkal a járvány ellen küzdenek, valamint az elhunytakért  és gyászoló hozzátartozóikért.
 

  Vác, 2021. március 5.


         Marton Zsolt s.k.
               váci püspök

Szentmise-közvetítések

A vasárnapi szentmisék közvetítésének listája ide kattintva érhető el.

 

A bonum TV élő közvetítése a Mise - élő adás menüponton keresztül tekinthető meg, ahol minden nap 8:30, 12:00, 17:00 és 20:00 órakor sugároznak szentmisét.

Arra bátorítjuk a Kedves Tesvtévreket, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész Egyház egyesül Krisztus áldozatával.
 

Ajánljuk a lelki áldozást, ami az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit, ha arra felkészül és a kegyelem állapotában van. 

Rendkívüli Kilenced

Rendkívüli Kilenced Segítő Szűz Mária közbenjárásáért a jávány idejére

Figyelembe véve a vészhelyzetet, amelyet a koronavírus elterjedése okoz a világ nagy részén, Ángel Fernández Artime, szalézi rendfőnök atya arra kéri a szaléziakat, a Szalézi Család tagjait és a fiatalokat, hogy Don Bosco példáját követve hasonló körülmények között újítsák meg bizakodó hitüket Máriában, a Keresztények Segítségében.

Ezért javasolja, hogy a belé vetett bizalmunk jeléül végezzünk egy rendkívüli kilencedet március 15–23. között, és március 24-én fejezzük be azt fölajánlással Máriának, a Keresztények Segítségének.
 
Amikor Don Boscóhoz fordultak, hogy mit tegyenek valamilyen kegyelem elnyeréséért, ő így válaszolt: "Ha kegyelmeket szeretne kérni a Szent Szűztől, mondjon el egy kilencedet." (MB IX, 289). Don Bosco számára a következő feltételek kellett, hogy megvalósuljanak ahhoz, hogy a novéna hatásos legyen:

​Az emberekben való bizakodás fölött elsőként Istenben higgyünk.

A kérés teljességében a Szentségi Jézusra támaszkodjon, aki a kegyelmeknek, jóságnak és áldásoknak forrása. Támaszkodjon Mária közbenjáró hatalmára, akit Isten itt a földön a templomában szeretne dicsőséggel övezni.

Mégis minden esetben tegyük hozzá a “fiat voluntas Tua”, azaz legyen meg a Te akaratod feltételt és azt, hogy az illetőnek, akiért imádkozunk, annak a lelke javára szolgáljon.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now